MED A JEHO DRUHY
Dle vyhlášky č. 76/2003 Sb. je med definován jako:
"Potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech."
Druhy medu dle vyhlášky č. 76/2003 Sb.:
Květový (nekterový), medovicový.
Podle způsobu získávání a zpracování vyhláška č. 76/2003 Sb. rozlišuje:
Vytočený, plástečkový, lisovaný med, vykapaný med, med s plástečky, filtrovaný, pastový med.
Požadavky na kvalitu medu podle § 10 vyhlášky č. 76/2003 Sb.:
Med vyráběný v ČR se nesmí: obsahovat žádné přídatné látky, obsahovat antibiotika, mít cizí příchutě a pachy, začít kvasit nebo pěnit. Také nesmý být zahřátý do takové míry, že jeho přirozené enzymy jsou zničeny nebo se stanou neaktivní."
Další užitečné informace:
- Medovicový med se také občas nepřesně označuje jako "lesní" nebo "tmavý".
- Květový med obvykle obsahuje více vitamínů, medovicový více minerálů.
- Květový med krystalizuje rychleji než med medovicový.
- Květový med má obvykle barvu světlejší, medovicový tmavší.
- Medovicový med je tvořen z medovice produkované stejnokřídlým hmyzem.
- Druh medu lze spolehlivě určit jen měřením elektrické vodivosti.
- Elekt. vodivost medovicového medu nesmí klesnout pod 80 mS/m.
- Mnoho včelařů el. vodivost medu neměří, jeho druh pouze nepřesně odhadují.
- "Pekařský" med nemusí splňovat kvalitu konzumního medu dle vyhlášky.
- "Pastovaný" udává způsob zpracování medu, nikoliv jeho druh.