Druhy medu | OD VČELIČEK
logo1 logo3
logo2

MED A JEHO DRUHY

druhy_medu

Dle vyhlášky č. 76/2003 Sb. je med definován jako:

"Potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plás­tech."

Druhy medu dle vyhlášky č. 76/2003 Sb.:

Květový (nekterový), medovicový.

Podle způsobu získávání a zpracování vyhláška č. 76/2003 Sb. rozlišuje:

Vytočený, plástečkový, lisovaný med, vykapaný med, med s plástečky, filtrovaný, pastový med.

Požadavky na kvalitu medu podle § 10 vyhlášky č. 76/2003 Sb.:

Med vyráběný v ČR se nesmí: obsahovat žádné přídatné látky, obsahovat antibiotika, mít cizí příchutě a pachy, začít kvasit nebo pěnit. Také nesmý být zahřátý do takové míry, že jeho přirozené enzymy jsou zničeny nebo se stanou neaktivní."

Další užitečné informace:

Všechna práva vyhrazena © | odvcelicek.cz 2017 - 2024