Krystalizace | OD VČELIČEK
Home
O nás
Historie
Naše úly
Včelařské vybavení
Léčení včel
Rady a tipy
Med a jeho druhy
Skladování medu
Krystalizace medu
Pěna na medu
Včelí bodnutí
Alergie
Povinnosti včelaře
Užitečné odkazy
Produkty
Med
Oddělky a matky
Služby včelařům
Propolis
Medovina
Včelí vosk
Rouskový pyl
Mateří kašička
Včelí jed
Ceník
Kontakt
KRYSTALIZACE MEDU
Zde najdete několik jednoduchých informací a pravidel:
Místo pojmu krystalizace medu se také nesprávně používá termín cukernatění.
Krystalizace medu je jeho přirozená vlastnost a ukazatel pravosti medu.
Krystalizací nedochází ke snižování výživových vlastností medu.
Plně nezkrystaluzuje jen čistý med ze snůžky z trnovníku akátu.
Medy s příměsí glukózo-fruktózových sirupů krystalizují velmi pomalu nebo vůbec.
Vůbec nebo velmi pomalu krystalizují medy neštrně ohřáte na vysoké teploty.
Pastovaný med prochází řízenou krystalizací a samovolně dále nekrystalizuje.
Zkrystalizovaný med lze při zachování většiny enzymů rozehřát při teplotě 40-50 °C.
Doma můžete med rozehřívat ve vodní lázni nebo třeba na teplém radiátoru.
My rozehříváme med ve sklenicích v termokomoře při teplotě do 50 °C.
Jak má teplota skladování vliv na přůběh krystalizace, vidíte na obrázku níže.
Všechna práva vyhrazena © | odvcelicek.cz 2017 - 2024